Pentru blat:
- 125 g. unt moale
- un varf cutit de sare
- 125 g. zahar
- 1 pachetel zahar vanilat (10 g.)
- 2 oua mari
- 75 g. faina
- 50 g. amidon
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 3 linguri mari lapte
Pentru crema de iaurt - alba :)
- 750 g. iaurt gras, cremos
- 200 g. zahar
- 2 pliculete zahar vanilat (20 g.)
- 200 ml. frisca lichida sau smantana pentru frisca
- 5 foi gelatina sau 10 g. granule de gelatina
Pentru crema de nes- cafenie
- 450 g. iaurt gras, cremos
- 120 g. zahar
- 3 linguri nes (cafea solubila)
- 3 foite gelatina sau 5 g. granule de gelatina
- 100 ml. frisca lichida sau smantana pentru frisca
Pentru decor:
- 2 linguri cacao
- forma/sablon in forma de inimioara
Mod de preparare:
Blat:
Untul si zaharul se mixeaza pana zaharul nu se mai simte. Se adauga ouale, amestecand bine dupa fiecare.Faina, amidonul si praful de copt se adauga impreuna cu laptele in compozitia cu unt, astfel: 2 linguri amestec uscat, mixam;apoi o lingura lapte, mixer si repetam pana cand se termina toate ingredientele.
Se pune aluatul in forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru cca. 20 de minute. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca .
Crema alba: se amesteca iaurtul cu zaharul si zaharul vanilat , pana se topeste.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece si se topeste conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se ia o lingura de crema si se amesteca cu gelatina topita si se toarna in compozitia mare, de iaurt. Se amesteca totul foarte bine. Se bate frisca si se adauga peste crema de iaurt.
Se aseaza blatul in forma in care a fost copt si se inchide inelul. Se toarna 2/3 din crema de iaurt peste blat si se niveleaza. Se da la frigider pentru cca. 30 de minute.
Restul de crema se pastreaza la temperatura camerei.
Crema de cafea: se amesteca iaurtul cu zaharul , pana se topeste. Se adauga nesul amestecand foarte bine. Se inmoaie si topeste
gelatina.Se bate frisca si se amesteca impreuna cu gelatina topita in crema.
Crema de cafea se intinde peste crema alba. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute.
Pentru finalizare: crema de iaurt, alba, ramasa, se pune ca un ultim strat
Se da la frigider pentru minim 5-6 ore.
Reteta inspirata de la
www.laurasava.ro/2012/02/20/tort-latte-macchiato/